Jak vznikají ztukovatělá játra?
Kdysi byla ztukovatělá játra s následnou jaterní cirhózou spojována pouze s pitím alkoholu. To je ale minulost. Objevil se pojem nealkoholické ztukovatění jater (NAFLD), kdy příčinou evidentně nemohl být alkohol. Co je tedy příčinou poškození jater?
Příspěvek Chrise Masterjohna na X jasně identifikuje nedostatek cholinu jako hlavní příčinu. Vzniklý tuk ve formě triglyceridů je prostě nutné zabalit do VLDL balíčků a odeslat do těla. K tomu musí být k dispozici dostatek cholinu. K produkci cholinu je potřeba aminokyselina methionin. Jakou souvislost to ale má s alkoholem nebo jinými potravinami?
Když se podívám na své starší příspěvky, myslím, že tam můžeme nalézt řadu odpovědí. Pojďme se na to podívat.
Tak např. v tomto příspěvku je jasně vidět, že nedostatek cholinu lze významně podpořit nedostatkem sirovodíku, produkovaného pomocí enzymu CSE ze sirných aminokyselin (CSE-KO). Už samotný nedostatek cholinu (CD diet) ve stravě vede k nedostatečné tvorbě sirovodíku (H2S). Při dostatku sirovodíku, tedy při aktivované S-sulfhydrataci enzymů, lze tvorbu nových tuků významně snížit.
To nás přivádí k problematice produkce H2S ze sirných aminokyselin. Hlavním blokátorem tvorby sirovodíku se zdá být nedostatek aktivity enzymu ALDH2, který odstraňuje aldehydy, konkrétně 4-hydroxy-2-nonenal (4-HNE), tedy produkt auto oxidace linolové kyseliny. 4-HNE z ní vzniká při jakémkoli oxidačním stresu, při zvýšené hladině peroxidu vodíku. Takže je to vlastně problém hromady dříví a jiskry. Dostatek linolové kyseliny zajistí „dříví“. Oxidační stres je iniciační „jiskra“. Nedostatek odbourávání aldehydů je výsledek.
Hlavním původcem oxidačního stresu je potlačení antioxidační ochrany, ztráta redukovaného glutathionu (GSH). K tomu dojde při nedostatku deacetylázy SIRT2. Nedostatek antioxidační ochrany vyprodukuje z linolové kyseliny 4-HNE, ten pak potlačí funkci hlavního enzymu odstraňujícího 4-HNE, tedy ALDH2. 4-HNE se spojí s tímto enzymem a blokuje jeho aktivitu. Místo ALDH2 se ale aktivuje jiný enzym odstraňující aldehydy, aldózová reduktáza (AR). To má své vedlejší důsledky.
Způsobí potlačení činnosti enzymu SIRT2! To umí aktivace fruktokinázy (KHK). Kde by se tu vzala fruktóza? No přece z glukózy! Při vysoké glukóze a v přítomnosti aldehydů je aktivována aldózová reduktáza (AR). Ta je vstupním enzymem polyolové dráhy vytvářející z glukózy fruktózu, tedy dráhy aktivující KHK. Proto nastal nedostatek NADPH, nedostatek redukovaného glutathionu (GSH), nedostatek H2S.
Aktivace ALDH2 pomocí ALDA1 odstraní aldehydy bezpečně, bez aktivace AR, bez produkce fruktózy, bez aktivace KHK. Jasně vidíme, jak glukóza v přítomnosti aldehydů redukuje produkci H2S, zatímco po obnovení funkce ALDH2 glukóza zajišťuje vysokou produkci H2S enzymem CSE, vysokou aktivitu deacetylázy SIRT2 a vysokou antioxidační ochranu. Přítomnost aldehydů mění glukózu v jed, který ničí antioxidační ochranu. Přitom glukóza bez aldehydů se chová jako antioxidant, zajišťuje snadnou recyklaci glutathionu a maximální ochranu. To je překvapení, že?
Může se stejně jako 4-HNE chovat i aldehyd produkovaný z alkoholu (acetaldehyd, ethanal)? Myslím, že může. Sice je aktivační konstanta u acetaldehydu mnohonásobně vyšší, je tedy třeba dosáhnout mnohem větší koncentrace, ale při pití alkoholu asi není problém docílit tisíckrát větší koncentrace aldehydů v játrech. Krásně nám to i vysvětluje vzájemné vztahy mezi potravinami. Není dobré kombinovat alkohol s rostlinnými oleji. Oboje aktivuje AR a produkci fruktózy. Také není dobré kombinovat alkohol s cukrem a ani rostlinné oleje ze semen s cukrem. Vše jsou to potraviny aktivující AR, KHK, tedy polyolovou dráhu. Můžeme k tomu přidat i potraviny hodně slané a dehydrované. Nedostatek vody také aktivuje AR a polyolovou dráhu. Stejně špatná je i kombinace glutamátu se solí a rostlinnými oleji.
Možná by pomohlo zastavení AR. Ale potlačování funkce AR v přítomnosti rostlinných olejů může vést k rakovině. Aldehydy nebudou odbourávány. Produkty peroxidace linolové kyseliny je třeba zlikvidovat. AR to umí zřejmě i v přítomnosti HNE, lepším řešením asi je kompenzovat vliv KHK pomocí acetátu/octa. To už jsme si zde ukazovali. Zkusme vrátit glukóze její původní funkci. Už nyní víme, že produkty vzniklé peroxidací linolové kyseliny omega-6 obrací funkci glukózy z antioxidační na silně pro-oxidační!
Následující
Zdroje:
Odkazy na předchozí příspěvky v textu.



Komentáře
Okomentovat