Jak se vyhnout chronickým a civilizačním chorobám?

Zkusím zde stručně popsat to, co mi vyšlo jako řešení, co vyplývá z výzkumů a logických úvah, a co také sám dělám, abych se vyhnul tomu, čemu říkáme civilizační choroby. Pokud jste nahlédli do předchozích příspěvků, měli byste tušit o co tu půjde. Ale možná se vám to zdálo být příliš složité, anebo se nechcete zabývat takovými detaily. Možná vás nezajímá, proč a jak co funguje a co bylo kdy publikováno. Tak tedy uvedu jen výsledky.

Takže, nejdůležitějším úkolem pro nás je zajistit každé buňce, opravdu každé buňce, dostatek energie. Dokonce i té, která není vlastně naše, třeba užitečné bakterii v našem trávicím systému. Nemyslím tím ale pouze zajistit palivo, paliva je obvykle až příliš. Myslím skutečnou energii, tedy chemickou látku zvanou ATP (adenosintrifosfát). Tuky, sacharidy i bílkoviny, které jíme ve formě masa, zeleniny, ovoce nebo pečiva, to je pouze palivo. Energií pro buňku se stane toto palivo až teprve po složitém procesu trávení, vstřebávání, vstupu do buňky a zpracování na ATP. Dokud toto neproběhne v pořádku, buňka bude živořit, bude používat nouzové mechanizmy. Bude vysílat chemické stresové signály, které způsobí uvolňování ještě více paliva, které budou stimulovat váš hlad, ale bez funkčního zpracování na ATP to skončí špatně, obvykle nemocí. Všechny buňky musí být spokojené, protože nespokojené buňky otravují vnitřní prostředí ostatním buňkám. Je to jako ve společnosti, že? Jaká náhoda. Ano, toto vidím jako základní příčinu chronických a civilizačních chorob.

Jak tedy na to?

Nekonzumujte rostlinné jedy. Nejběžnějšími současnými jedy jsou rostlinné oleje, řepkový, slunečnicový nebo jakýkoli jiný rostlinný olej získaný lisováním ze semen, které všechny obsahují omega-6 linolovou kyselinu. Toto je zcela zásadní, protože linolová kyselina zamezí výrobě energie z vašich vlastních tukových zásob. Jediné rostlinné oleje, které se mohou konzumovat, jsou ty, které jsou lisovány z dužiny ovoce (např. olivový), někdy i z ovocných jader (např. kokosový).

Můžete konzumovat zeleninu, ale i ta obsahuje mnoho různých přírodních jedů, obvykle ovlivňujících negativně trávení a vstřebávání minerálů nebo bílkovin. Lepší je tedy zeleninová směs než velké množství jednoho druhu. Nesmíte se ale divit, když vám prozradím, že živočišné produkty obsahují těchto jedů podstatně méně, než rostliny. Sám bych preferoval třeba kaše (rýžovou slanou, ovesnou, ale ne hrachovou nebo fazolovou plnou zlých lektinů), je dobré, že obsahují dost vody i bílkovin. Mohou být i mírně oslazené medem, ten neškodí. Lepší jsou studené nebo následně ohřáté, protože lépe zajistí výživu střevních bakterií rezistentními škroby, ale rozhodně nedoporučuji práškové instantní. Zapomeňte na nerozpustnou vlákninu, ta nic neřeší, to říkají vědecké studie. Pouze ovoce je rostlinami dobrovolně nabídnuto ke konzumaci, ovšem celé, nikoli separované na jednotlivé složky, průmyslově zpracované. Ostatní části každá rostlina obvykle chemicky brání před hmyzem a zvířaty. Obsahují tedy malé množství specifických jedů.

Maso nijak neškodí, pokud je hovězí. Bakterie v kravských žaludcích zničí vše nežádoucí. Vepřové maso i sádlo může obsahovat nezanedbatelné množství rostlinných jedů, složení velmi záleží na krmivu. Kuřecí maso je lepší doplnit máslem. Kuřecí podkožní tuk bude plný linolové kyseliny,  takže omezit. Vejce také obsahují linolovou kyselinu, ale jejich celkové složení je natolik pestré, že pozitiva jasně převládají. Vejce určitě jezte, cholesterolu se nebojte. Občas si dejte rybu, játra nebo kvalitní paštiku.

Údaje na obrázku platí pro hmotnosti potravin,  nikoli čistých makronutrientů. (Převzato z perfecthealthdiet.com)

Druhá nejdůležitější věc je stanovit si pro každý den stravovací okno a zbytek dne jíst jen minimálně, spíše jen pít nesladké nápoje (pozor, pivo je v podstatě sladký nápoj). Ideální je udržet stravovací okno 8 hodin nebo méně. Množství jídla během stravovacího okna nemusíme příliš omezovat. Je ale dobré preferovat pořadí, začít jídlem s vysokým obsahem bílkovin, sacharidy až po bílkovinném předkrmu (např. polotvrdém sýru), škrobová jídla jezte až po pořádném hlavním jídle, to vás pěkně zasytí a přitom nejméně uškodí. Bílkoviny značně zpomalí uvolňování potravy do střev.

A nyní suplementace. Toto používám já (pouze na vlastní nebezpečí).

Ranní studený nápoj, alespoň hodinu před jídlem:

Ve skleničce čisté filtrované vody dobře rozpustím

Tento nápoj je lehce hořko-sladko-kyselý, aminokyseliny jsou totiž nasládlé.

Později ráno si dávám pouze kávu s MCT olejem. Během dne si přidávám MCT olej, celkově během dne to jsou cca dvě polévkové lžíce, nepřekročitelné maximum bych viděl tak na úrovni čtyř polévkových lžic denně. Ale nejdůležitější je MCT olej během dopoledne, před hlavním jídlem, pro snížení inzulinové rezistence. Začít je ale třeba od jedné malé lžičky a postupně navyšovat dávku. MCT olej působí jako protijed kyseliny linolové, podobně i aminokyselina glycin může fungovat jako protijed vůči herbicidu Roundup (glyfosát) a aminokyselina lysin proti degradovanému lysinu obsaženém v průmyslově zpracovaných potravinách (glykace). Všechny tyto doplňky jsou běžně k dostání v prodejnách výživy pro sportovce.

V naší zeměpisné šířce není v zimě slunce dostatečně vysoko pro získání potřebné hladiny vitamínu D v krvi. Vitamín D3 je potřeba v těle nejprve přetvořit v játrech a potom aktivovat v ledvinách a jiných orgánech. Trvá to minimálně dva týdny, pokud máte zdravá játra. Je dobré být připraven již před chřipkovou sezónou. Běžná zimní denní dávka se doporučuje 4 až 6 tisíc mezinárodních jednotek vitamínu D3 (cca 5000 IU). V létě stačí 0 až 2000 IU, podle toho, jak často jste na slunci.  Jako doplněk stravy se bere při jídle obsahujícím tuky nebo po jídle, protože vyžaduje pro vstřebání žluč stejně jako tuky. Vitamín D je základ pro správné fungování mnoha orgánů, je vhodné ho užívat v kombinaci s vitamínem K2, který zabraňuje ukládání vápníku v měkkých tkáních. Dnes už se tato kombinace běžně sežene.

Pokud máte na těle nějaká místa, která vás dlouhodobě trápí, která sice nyní nebolí, ale v minulosti bolela, stará zranění nebo záněty, cysty, bolavé šlachy nebo úpony, obvykle krví špatně zásobené oblasti tkání, pak lze aplikovat permanentní magnety. Je to nejčistší a pouze fyzikální způsob nápravy buněčného metabolizmu, nápravy buněčné signalizace a působení superoxidu, obnovy buněčného glutathionu, obnovy získávání energie z tuků. Chce to ale aplikovat mnoho hodin. Opakovaně. Nestačí jen pár minut. Používám neodymové ploché magnety z hard disku spojené lepící páskou a přikládám je na celou noc nebo i déle. Kovové povrchy nesmí být v přímém kontaktu s pokožkou. Pokud to zkusíte, nelekejte se, pokud vás něco někde začne bolet. Znamená to počátek nápravy, nejprve dojde k obnovení signalizace bolesti, ta dále stimuluje přirozené opravné mechanizmy. Magnety doporučuji podpořit i namazáním ošetřovaného místa ozónovým olejem (viz odstavec na konci).

Současný systém zdravotní péče nezná příčiny chronických ani civilizačních nemocí. Pokud platí to, že jedy v naší stravě mohou snadno připravit naše buňky o energii, pak vyřešení tohoto problému musí zcela zákonitě vést ke zlepšení funkce každé buňky, a tedy i celkového zdravotního stavu člověka. Neobejde se to bez změn v životě, ale myslím, že za zkoušku to stojí. Nakonec to ani není příliš složité ani příliš drahé, nemyslíte?

Doplnění:

Podívejte se, jak je důležité správné dýchat, lehce a se zavřenými ústy. Toxiny totiž zapínají pseudohypoxii a my na to reagujeme hlubším a častějším nádechem, čímž periferie (a mozek) připravíme o kyslík. Náprava je jednoduchá, ale potřebuje vaši účast.

S věkem ubývá činnost enzymů vytvářejících v cévách oxid dusnatý (NO), proto stoupá krevní tlak. Můžeme využít toho, že NO se tvoří i v nosních dutinách. A to je cesta, jak dostat více NO do krve pomocí zadržování dechu a přes plíce aniž bychom potřebovali nějaké doplňky stravy. Jedno takové jednoduché cvičení si můžeme uvést. Mírně se nadechněte, ústa ponechte zavřená a prsty si uzavřete nosní dírky. Nyní v takto uzavřeném dýchacím systému zkuste pomocí bránice krátce zabručet. Jde o to rozvibroval vzduch a dutiny. Takto opakujte krátké zabručení cca každou sekundu tak dlouho, jak vám to půjde bez uvolnění nosních dírek. Mělo by to jít postupně až 30-krát na jeden nádech. Chce to udržet klid a pohodu. Až budete potřebovat další vzduch, vdechněte nejprve nahromaděný NO a CO2, chvíli podržte než vydechnete. Toto můžete opakovat, jak často chcete, nic vás to nestojí. Zvýšený obsah NO ve vdechovaném vzduchu navíc pravděpodobně umožní zlepšit aktivitu NOS a vlastní výrobu NO v cévách.


Předchozí

Následující

Zdroje:

Články tohoto blogu. Nejlepší je vzít to od začátku.

The problem with eating plants

Komentáře

  1. Děkuji za sdílení zajímavých poznatků. Pořád je co zlepšovat a doufám, že i na MZ dorazí poznání, že problémem není sezónní chřipečka ale civilizační choroby včetně rakoviny. Zdravím J.Lenděl

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Peroxid vodíku, medicínský zázrak

Je oxid dusnatý (NO) příčinou autismu?

Ray Peat - Tuky a oleje v souvislostech