Jak s pomocí glukózy méně jíst a nemít hlad !

Vím, že to zní divně, ale není cukr jako cukr. Pokusím se tu shrnout svůj návrh, jak snadno zhubnout bez potřeby se nějak trápit hladem nebo přehnaným cvičením, s pomocí D-glukózy, tedy dextrózy.

Abyste pochopili, na základě jakých poznatků tento systém stravy funguje, podívejte se na moje starší příspěvky, které se věnují otázce přejídání. V prvním příspěvku řeším, proč se potkani při změně stravy přejídají až o 50 %. V minulém příspěvku řeším, proč se ve vzdálené minulosti dalo, ale dnes již nelze použít sacharózu, tedy běžný cukr, ke zvýšení rychlosti metabolizmu a zvýšení tělesné teploty. 

Pokud bych to měl nějak stručně shrnout, dospěl jsem na základě analýzy uvedených studií k závěru, že hlad je ovládán játry (zatím neznámým mechanizmem), tedy hladinou jaterního glykogenu. Je-li hladina jaterního glykogenu večer před spaním dostatečně vysoká, snědli jsme během dne dost jídla a nemáme potřebu dále jíst. Ale v opačném případě nás hlad donutí večer nebo v noci ještě něco pojíst, aby se zásoby glykogenu doplnily. Celý problém obezity je tedy v tom, že se vytratila správná vazba mezi jídlem a jaterním glykogenem. Některá naše moderní strava nevytváří dostatek glykogenu, takže se pro tělo jeví jako málo vyživující a nutí nás jíst víc, přejídat se.

Už také víme, že pokud konzumujeme přebytečné bílkoviny, z nich vzniklé aminokyseliny budou transportovány krví do jater a budou zde přeměněny na glykogen. Bílkoviny přejídání nezpůsobují, naopak zajišťují přesnou vazbu mezi jídlem a jaterním glykogenem.

To ovšem neplatí pro sacharidy. U nich záleží hlavně na rychlosti, s jakou se dostanou do jater, a na stavu metabolizmu. Pokud již máte problémy, syntéza glykogenu probíhá mnohem pomaleji. Rychlé sacharidy tak nestihnou být všechny převedeny na glykogen a jsou zpracovány dále v těle na svalový glykogen a tuk. Ten se ale nezapočítá jako zásoba energie na odpočinek, způsobí to přejídání. Aby se dosáhlo stejného naplnění glykogenových zásob i při nižším využití na tvorbu glykogenu, musí se prostě jíst víc.

Ale pomalé sacharidy se převedou na glykogen daleko lépe, protože syntetizující enzymy je prostě stihnou zpracovat. Trvá to sice déle, ale k přejídání nedojde. Dokonce budou paradoxně způsobovat sytost i v případě, že jsme snědli celkově méně kalorií, než odpovídá našemu výdeji energie. A to potřebujeme. To je cesta k hubnutí bez hladu. To je cesta k využití vlastních zásob energie ve formě tuků uložených v tukových tkáních a po celém těle. Když totiž sníme méně kalorií, než je náš výdej, chybějící energie se doplní uvolněním a spálením tuků z vlastních zásob. Předpokladem je, že nebudeme konzumovat příliš mnoho tuků, aby vznikla potřeba použít ty naše vlastní. Je dobré používat pouze živočišné tuky, případně tuky z ovoce (avokádo, kokos, olivy). Nikdy nepoužívejte jako tuky rostlinné oleje lisované ze semínek. Obsahují polynenasycené tuky omega-6, které v těle nebo na pánvi silně oxidují na vysoce jedovaté látky. Nelze tomu zabránit. Jedině se jim lze vyhnout a nepoužívat je.

Dalším důležitým předpokladem je pokud možno zabránit aktivaci enzymu KHK (ketohexokináza), enzymu pro zpracování fruktózy. To nám umožní zachovat co největší spalování tuků. 

Rychlé sacharidy bez fruktózy (+Glu) aktivují polyolovou dráhu a působí úplně stejně, jako fruktóza (+Fru) nebo sacharóza v jídle.

A takto se projeví fruktózové nápoje na spalování tuků (vpravo). Vhodně podávaná glukóza (vlevo) spalování tuků snižuje pouze velmi málo.


Jaký postup tedy navrhuji?

První krok je zakoupení glukózy. Ta správná glukóza se jmenuje dextróza (v lékárnách např. pod označením Glukopur). Budete potřebovat cca 50 g na den, je tedy lepší nakoupit větší množství v obchodech pro sportovce. Glukóza může být použita jako sladidlo do nápojů, nebo ji lze konzumovat přímo jako prášek, rozpustí se na jazyku. Doporučuji malé dávky, maximálně jednu čajovou lžičku v jedné dávce. Glukózu takto podáváme po celý den průběžně, cca po 30 minutách až 1 hodině. Studie nám totiž ukazují, že pokud nám nefunguje dobře metabolizmus, syntéza glykogenu je zpomalená. Proto nesmí být sacharidy podávány ve větším množství najednou, aby se všechny použily na tvorbu glykogenu. 

Pokud bude rychlost příjmu glukózy příliš vysoká, aktivuje se enzym KHK a aktivují se mechanizmy zcela stejné, jako při příjmu fruktózy. Pokud se to stane, vaše tělo nebude spalovat tuky cca 3 hodiny, než se opět enzymy deaktivují. Pokud to uděláte při snídaní, svačině, obědu odpolední svačině i večeři, máte jistotu, že všechny tuky, které jste snědli, byly uloženy do tukových tkání a nic se nespálilo. Takto to prostě funguje. Pokud se vám nepodaří je spálit přes noc, pak tam zůstanou. Doporučuji tedy vynechat snídani a během dopoledne pomalu ucucávat nápoje slazené glukózou. Je velmi důležité nepřekročit limit rychlosti příjmu. My potřebujeme tuky spalovat. Ze stejného důvodu musíme vyloučit potraviny obsahující fruktózu, tedy ovoce, sladkosti, sladká jídla, běžný cukr apod. Nebojte se, po sladké chuti nebudete bažit, glukóza je dostatečně sladká aby vás zbavila touhy po sladké chuti.

Dejte si jedno hlavní jídlo s dostatkem bílkovin denně. Musí obsahovat opravdu dost bílkovin a dostatečně malou sacharidovou přílohu. Nekonzumujte jídla smažená na přepáleném tuku. Obsah tuků volte rozumně. Méně tuků snědených znamená větší spalování tuků vlastních, to chceme. Je také možné přidat ještě jedno odpolední proteinové jídlo. Odpoledne zase doplňujte pravidelně glukózu.  Množství jednotlivých potravin je lepší dobře uvážit. V průběhu dne je třeba vytvořit kalorický deficit. Zdá se to hodně omezující, ale není. Můžete jíst prakticky všechno, omezit musíte rychlost příjmu a množství, to ale neplatí pro bílkoviny. Těch můžete jíst hodně. Takto lze poměrně snadno a bez komplikací vytvoří denní kalorický deficit 500 až 1000 kcal. Pokud postupujete správně, večer nebudete mít hlad ani při maximálním deficitu. Ten se následně projeví jako rychlost hubnutí.

A co provedeme se senescentními buňkami v tukové tkání (p21)? Jak je zničíme? Víme, že jich sice není mnoho, ale narušují funkci celého těla. Doporučuji spolu s glukózou podávat i zředěný ocet (1 litr 1% roztoku kyseliny octové v průběhu dne) nebo octan sodný (celkem 10 g v dávkách 1 g za hodinu). To by mělo aktivovat a deaktivovat správné enzymy acetylací/deacetylací a zajistit potřebné změny

A to je vlastně všechno. Nyní se pokusím teoreticky spočítat, jakou maximální rychlostí můžeme hubnout. Pokud vynecháme cca 33 % celkových kalorií, které bychom snědli v tucích, ponecháme cca 33 % bílkovin s tuky a 33 % sacharidů, pak z denního příjmu 2400 kcal přejdeme na 1600 kcal. Převedeno na tuk, 800 kcal spálených tuků je odhadem 100 g hmotnosti, denně. Lze tedy teoreticky hubnout rychlostí až 3 kg za měsíc. To ujde, ne? Navíc bez hladu a nadměrného cvičení. Stačí běžný pohyb jako dřív.

Ještě nakonec přidám svoji zkušenost, zatím pouze krátkodobou. Aplikuji tuto metodu cca 5 týdnů a podařilo se mi celkem bez problémů snížit hmotnost o 4 kg. Uvidíme, jak to bude pokračovat.


Předchozí

Následující


Zdroje:

Lack of liver glycogen causes hepatic insulin resistance and steatosis in mice

Multiple defects in muscle glycogen synthase activity contribute to reduced glycogen synthesis in non-insulin dependent diabetes mellitus.

Ketohexokinase-C regulates global protein acetylation to decrease carnitine palmitoyltransferase 1a-mediated fatty acid oxidation

Consumption of fructose-sweetened beverages for 10 weeks reduces net fat oxidation and energy expenditure in overweight/obese men and women




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Peroxid vodíku, medicínský zázrak

Umí ocet opravit poškozenou DNA?

Ray Peat - Diabetes, antikoncepce, štítná žláza, vápník, jak to souvisí?