Je taurin aminokyselinou dlouhověkosti?
Pojďme pokračovat v úvahách, zda nějaké, třeba jen občasné, omezení příjmu bílkovin, vede k lepšímu metabolizmu a delšímu životu. I když by se mohlo zdát, že je vše jasné, omezení jídla by mělo prodlužovat život, v předchozím postu to tak nebylo. Nejdelší život měly myši které jedly nejvíce esenciálních aminokyselin jako zdroj bílkovin (20 %cal ve stravě), celkově to tedy nebyla žádná ochuzená strava. Naopak, velmi bohatá strava neobsahující zbytečné aminokyseliny, které si tělo dokáže vyrobit dle potřeby samo, myším zajistila zdraví. Může to pro nás být varování, že omezení příjmu těchto nenahraditelných složek potravy asi nebude moc dobrý nápad, nemusí vést ke zlepšení zdraví a prodloužení života. Přesto se to v některých případech může tak jevit.
Zkusme tedy jinou cestu. Víme o jedné aminokyselině, která má prokazatelně efekt na stárnutí buněk. Jmenuje se taurin. My už jsme se s ní jednou setkali, když jsem probíral efekt omezení sirných aminokyselin (SAA). Taurin je jedním z mnoha produktů zpracování cysteinu a methioninu. Ukazoval jsem, že omezení SAA vedlo k významnému snížení hladiny taurinu a zvýšení produkce sirovodíku. To nám napovídá, o co se zde jedná. Ano, jde o enzymaticky produkovaný sirovodík, tedy o sulfhydrataci enzymů, např. sirtuinů. Omezení SAA mělo přepínací efekt, kdy síra je využita právě na sulfhydrataci a ne na syntézu taurinu a mělo to značné množství pozitivních účinků. To je docela paradoxní, má-li být taurin elixírem mládí, nemyslíte? Jak tedy může fungovat suplementace taurinu?
![]() |
CTH = CSE = cystathionine γ-lyase, CSAO = sulfinoalanine decarboxylase |
Je to logické. Žádný paradox tam není. Pokud máme enzymatickou dráhu a chceme ji zastavit, nebudeme odebírat produkt reakce. Jeho hladina se výrazně zvýší a reakce se zastaví. Pokud tedy nechceme ztrácet cystein na produkci taurinu, doplníme taurin jinou cestou a cystein se pak využijte na produkci sirovodíku a sulfhydrataci. Vypadá to, že toto by mohl být základní mechanizmus, kterým taurin účinkuje na metabolismus tak účinně. S-sulfhydratace enzymů je opravdu mocný čaroděj, to jsme už viděli.
První studie, ze které ukazuji obrázky, je studie zkoumající ochranné účinky taurinu při otravě myší látkou tetrachlormetan (CCl4). Taurin vykazuje léčivý účinek. Nejprve vědci po dobu 4 týdnů poškozovali játra myší a potom další 4 týdny poškozovali játra dál ale část myší dostala i vodu s taurinem. Ten dokázal obnovit antioxidační ochranu a vrátit hladinu oxidačních produktů PUFA olejů (MDA - malondialdehyd) na původní hodnotu. Takže zde to, zdá se, funguje výborně.
![]() |
Taurin (+T) potlačuje markery buněčné senescence p16 a p21 indukované tetrachlometanem (CCl4). |
Jsou i studie na lidech, ale zatím jsem je nechal stranou. Je tam dokonce asi i návaznost na čínskou tradiční medicinu. Pro mne jsou nyní důležité mechanizmy a souvislosti. Je lepší omezit sirné aminokyseliny, nebo všechny aminokyseliny, nebo doplňovat taurin? Nevím. Úroveň poznatků je zatím relativně malá, mechanizmy nejsou známy, málokdo vůbec tuší, že existuje sulfhydratace enzymů sirovodíkem a jaké to má účinky. Pojďme raději dál.
Další studie, kterou si ukážeme, se zabývá souvislostmi mezi sekrecí inzulínu, tuky ve stravě, omezením příjmu proteinů a účinky doplňování taurinu, zejména na sekreci inzulínu. Poměrně složitá záležitost. Interpretace výsledků od autorů studie možná není úplně nejlepší, detaily stravy jsem také nějak nenašel, ale nevadí. Podívejme se, co zjistili.
![]() |
5 mM PAA vypíná glukoneogenezi, blokuje pyruvát karboxylázu |
Je to opět velmi zajímavé. Ve výsledku měli šest skupin myší. Nejprve krmili myši kontrolní stravou (CD) se 14% bílkovin a porovnávali to s restriktivní stravou (RD) se 6% bílkovin po dobu 6 týdnů. Potom přešli na tučnou stravu (CH, RH) po dobu 8 týdnů (35% tuků, nevím jestli hmotnostních nebo kalorických) a dále je rozdělili tak, že některé dostaly 5% taurinu (CHT, RHT). Na první pohled vidíme, že přidání taurinu účinkuje pouze v případě, že myši konzumují dostatek bílkovin (14%). V takové situaci taurin chrání před účinky tučné stravy, snižuje sekreci inzulínu, což bude způsobeno nižší stimulací enzymu PLA2 a uvolněním menšího množství tukových řetězců volných mastných kyselin (FFA) z mitochondriálních membrán, lepší antioxidační ochranu, zachování citlivosti na tuky (moje poznámka). Pokud to nevíte, právě ztráta citlivosti inzulínové sekrece na zvýšenou hladinu FFA je zřejmě kořenovou příčinou diabetu druhého typu. Sekrece inzulinu se musí s hladinou FFA zvyšovat, nikoli snižovat. To se právě stane při nevhodné stravě a způsobí to diabetes. Celkově nižší sekrece inzulínu při zachování navýšení citlivost při přítomnosti tuků je tedy pozitivní jev a značí větší rezervy a menší nebezpeční vzniku diabetu.
Ale nedostatek aminokyselin může být pro raný vývoj organizmu problematický. Nedokážu posoudit, jestli restrikce bílkovin je dobrá věc, zvlášť pro mladé organizmy. Ztráta citlivosti na taurin by se dala vysvětlin vysokou sulfhydratací enzymů už pří základní restriktivní stravě, nelze ji tedy zvýšit. To by znamenalo nízkou buněčnou senescenci. Třeba to není nebezpečné, třeba to prodlužuje život, ale z této studie se to nedozvíme. Škoda.
Taurin pravděpodobně může řešit problémy pouze při vysokém příjmu bílkovin a tuků, kdy je velké množství aminokyselin přetvářeno na glukózu prostřednictvím pyruvát karboxylázy. Při redukci příjmu bílkovin při tučné stravě žádný taurin asi není potřeba. Znamená to snad, že pokud konzumujeme bílkoviny spolu s tukem, pak nám stačí méně bílkovin? Je toto právě tím důležitým tajemstvím pro zdravější a delší život? A naopak přebytek bílkovin spolu s nedostatkem taurinu by mohl vést k diabetu? Spekuluji, ale aktivace vysokých hladin inzulínu opravdu není dobrá, aktivuje se UCP protein ve slinivce a to nechcete, už jsem to zde probíral. Momentálně nemáme odpověď. To, že bílkoviny se vyskytují v přírodních zdrojích společně s tuky, nám může být vodítkem, ale rostlinné bílkoviny se vyskytují i se sacharidy. Skoro se mi jeví, že asi existují určité přírodou nabízené kombinace, které není dobré narušovat a kombinovat mezi sebou, ale nebudu již dále spekulovat.
Následující
Zdroje:
Komentáře
Okomentovat