Způsobují tuky omega-6 zánět pomocí aldozóvé reduktázy a fruktózy?
Tak tu mám zase docela provokativní titulek. Nemyslíte? To že polynenasycené tuky omega-6, tedy konkrétně kyselina linolová obsažená v rostlinných olejích ze semen, podporují tvorbu chronických zánětlivých procesů je všeobecně známo. Na tom není nic provokativního. Ale že by tento proces mohl probíhat prostřednictvím polyolové dráhy? Nebo dokonce prostřednictvím endogenní tvorby fruktózy? To myslím není všeobecně známo. Je to opravdu tak?
Abychom si to ukázali, musíme nejprve akceptovat to, že produkt peroxidace linolové kyseliny 4-hydroxy-2-nonenal (HNE) dokáže aktivovat tvorbu enzymu pojmenovaném jako aldózová reduktáza (AR). Tento enzym totiž dokáže HNE odbourávat, takže se dále nehromadí. Pokud aktivitu AR potlačíme např. sorbinilem, HNE se hromadí, to nám ukázala studie. Celé to funguje tak, že pokud dojde v buňce ke snížení antioxidační ochrany (např. fruktózou prostřednictvím vypnutí SIRT2), zvýší se tvorba a uvolňování HNE, aktivuje se AR a zoxidované zbytky polynenasycených olejů se odstraní.
![]() |
| Potlačení aktivity aldózové reduktázy (Sorbinil) způsobuje zvýšení hladiny HNE, blokuje tedy jeho odstranění. |
![]() |
| Aldehyd HNE, původem z linolové kyseliny, aktivuje expresi aldózové reduktázy (AR), vstupního enzymu polyolové dráhy produkující fruktózu z glukózy. |
Má to ovšem řadu vedlejších efektů, které souvisí právě s AR. Je to to totiž víceúčelový enzym, jak dále uvidíme. Farmakologické vypnutí enzymu AR potlačuje markery zánětu, potlačuje reakci na endotoxiny (LPS) a potlačuje aktivitu enzymů COX, tedy veškerou signalizaci, která se používá ve výzkumu jako signalizace zánětu. Zdá se tedy, že polyolová dráha se účastní spuštění zánětu, nejen v cévním endotelu, ale třeba i v oční sítnici, konkrétně v pomocných buňkách nervového systému, tzv. gliálních buňkách, nebo i v buňkách pokrývajících oční čočku.
Co je zajímavé, ani jedna z těchto studií nezmiňovala fruktózu. Nevíme tedy, zda by vypnutí fruktokinázy (KHK) mělo stejný efekt. Nemohu tedy prohlásit, že to co pozorovali je efekt fruktózy a aktivace enzymu KHK, škoda. Myslím, že to tak je. Že je to obecný princip regulace hladiny glukózy v buňce.
Zvýšená aktivita AR způsobuje vyšší citlivost na vnější podněty, bakterie, endotoxiny, hladinu glukózy apod. Takže klíčová otázka zní, co aktivuje aldozóvou reduktázu? Já se na základě jiných výzkumů domnívám, že kromě vysokých hladin glukózy jsou to hlavně oxidačním stresem peroxidované polynenasycené tuky omega-6 uvolněné z membrán, tak jak jsem to popsal v začarovaném cyklu obezity. Aktivace AR je pravděpodobně nejdůležitější mechanismus regulující zánětlivé reakce a jejich citlivost na vnější podněty. Ale vypínat AR nedoporučuji, máme jiné metody potlačení zánětu.
Následující
Zdroje:
Acute Hyperglycemia-Induced Inflammation in MIO-M1 Cells: The Role of Aldose Reductase
ALDOSE REDUCTASE: New Insights for an Old Enzyme
Aldose reductase functions as a detoxification system for lipid peroxidation products in vasculitis






Komentáře
Okomentovat