Oxidem uhličitým proti nedostatku kyslíku!

Mám rád kontroverzní témata, paradoxní situace, kdy věci na první pohled vypadají jasně, ale ve skutečnosti je vlastně vše naopak.

Každý ví, že oxid uhličitý (CO2) je odpadní plyn spalování tuků, proteinů i sacharidů. Je třeba ho tedy správně a co nejrychleji dostat z těla pryč a nahradit ho kyslíkem, že? Omyl. Potřebujeme ho totiž pro jeden velmi důležitý výměnný obchod.  CO2 potřebujeme k nákupu kyslíku od červených krvinek, tedy naše tkáně ho potřebují. Nemáme-li CO2, nedostaneme kyslík, molekulu za molekulu. Pouze CO2 donutí hemoglobin uvolnit kyslík. Toto jednoduché pravidlo má dalekosáhlé důsledky pro naše tělo. Hladina a produkce oxidu uhličitého ovlivňuje dostupnost kyslíku a jeho nedostatek vyvolá (pseudo)hypoxii, zdánlivý nedostatek kyslíku, i když v krvi bude kyslíku dostatek.

Problém je, že tvorba CO2 v TCA cyklu je samostatný chemický děj nezávislý na oxidaci. Pokud se zpomalí nebo zastaví TCA cyklus, netvoří se CO2. Je to stav, který příliš neovlivňuje oxidaci NADH i FADH2 v elektronovém transportním řetězci, komplexech I až IV, kde se produkuje ATP (buněčné energie) v komplexu V. Různé složení jídla ovlivňuje různě aktivitu enzymů TCA cyklu, tedy i množství CO2. Známý je tzv. respirační kvocient, charakterizovaný jako poměr vydechovaného CO2 a spotřebovaného kyslíku. Pro tuky je 0,7, pro proteiny je cca 0,8 a pro glukózu je 1. Vypadá to, že při spalování tuků a proteinů potřebujeme nějaké množství CO2 recyklovat a použít ho pro uvolnění kyslíku z červených krvinek. Jinak si zpomalíme metabolizmus, naše buňky pak budou muset podpořit nějaký anaerobní proces zpracování tuků a glukózy. Mohou například fermentovat glukózu na laktát nebo zapnout tvorbu nových tuků, tedy typické reakce probíhající při pseudohypoxii

Nebo můžeme zjemnit a zpomalit dýchání, zvýšit obsah CO2 v plicích a zajistit lepší recyklaci. Zdá se to být úplný nesmysl, že? Ale je to tak. Zvýšení hladiny CO2 v plicích vede k lepší oxidaci v tkáních, zvýšení produkce tepla a ke zvýšení rychlosti metabolizmu, ke zvýšení klidového výdeje energie a tedy i odstranění obezity.

Pokud nevěříte, stačí se podívat třeba na tuto studii. Doplnění 3 % nebo 5 % oxidu uhličitého do směsi se sníženým obsahem kyslíku dokáže zcela obnovit hladinu kyslíku v tkáních (mozku) na původní úroveň před uměle vyvolaným nedostatkem.

Okysličení mozkové tkáně při nedostatku kyslíku (8 %, červená křivka), při doplnění o 3 % CO2 (zelená křivka) nebo o 5 % CO2 (modrá křivka). Aplikace probíhala 5 min (Gas Exposure) s následným zotavením.

Na grafu vidíme, že krátkodobý nedostatek kyslíku se zvýšeným obsahem oxidu uhličitého umožnil normální zásobování kyslíkem s následným převýšením při zotavení. Ukazuje se, že oxid uhličitý by mohl sloužit k léčení řady problémů, např. cévních poruch. Snižuje pseudohypoxii, snižuje expresi HIF-, snižuje tendenci buněk k přežití za situace, kdy by přežít neměly (např. u nádoru), působí tedy přesně proti jevům vyvolaným např. fruktózou nebo toxiny ze střev, autooxidačními toxiny z polynenasycených olejů apod. Zlepšuje také hojení ran a zlomenin.

Reakce tkání na hypoxii a oxid uhličitý.

Nemusíme ale čekat na to, až profesionální medicína objeví léčivou sílu oxidu uhličitého. Nejjednodušším způsobem, jak ovlivnit složení plynů v plicích a v krvi je naučit se správně dýchat, tedy dýchat nosem se zavřenými ústy. Jsou na to různé metody založené na zmenšení hyperventilace, snížení nadměrného množství kyslíku v plicích, který vlastně brání v recyklaci oxidu uhličitého a způsobí tak nedostatek kyslíku v tkáních. Je to velmi zajímavé.

Toto si poslechněte!


Navazující příspěvek


Předchozí

Následující 


Zdroje:

Supplemental CO2 improves oxygen saturation, oxygen tension, and cerebral oxygenation in acutely hypoxic healthy subjects

The Tissue Response to Hypoxia: How Therapeutic Carbon Dioxide Moves the Response toward Homeostasis and Away from Instability

Změn svůj dech a začnou se dít věci

DÝCHÁNKY 5 - Kašel, panika, alergie, dušnost, astma a co s tím?

DÝCHÁNKY 20 - Jak si navýšit Kontrolní pauzu(KP) - 2 techniky v praxi a souvislosti

ZMĚŘTE SVÉ SKÓRE BOLT A SNIŽTE DUŠNOST BĚHEM CVIČENÍ

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Peroxid vodíku, medicínský zázrak

Je oxid dusnatý (NO) příčinou autismu?

Ray Peat - Tuky a oleje v souvislostech