Jídlo, má to vůbec význam řešit?

Myslíte si, že jídlo nemá žádný vliv na zdraví? Dobrá, tak si vezmeme kalkulačku. Spočítáme si, kolik glukózy obíhá v krvi např. při hodnotě 5 mmol/l, tj. 90 mg/dl. Máme cca 5 l krve, čili vynásobíme 50*90=4500 mg tj. 4,5 gramů. Čili malá čajová lžička, v celém krevním řečišti! Pokud máme dvojnásobek tj. 10 mmol/l, jsou to dvě lžičky cukru. Jedna lžička navíc je rozdíl mezi zdravím a nemocí. 

Ale třeba při orálním glukózovém tolerančním testu (OGTT), což je standardní metoda pro odhalení cukrovky, se podává najednou 75 gramů glukózy a přitom u zdravých lidi stoupne krevní glukóza jen nepatrně. Kam se tedy těch cca 15 lžiček cukru poděje? 

No účastní se toho obvykle dva děje, uvolňování glukózy z trávicího traktu do krve a ukládání glukózy ve formě glykogenu. Záleží na rychlosti, s jakou to zvládnou. Třetím dějem, který ale nastupuje jako záchranný mechanizmus, je přeměna glukózy na tuk, konkrétně kyselinu palmitovou, což je nasycená mastná kyselina se šestnácti uhlíky C16:0. Tento děj se nazývá "de novo lipogenesis" (DNL) a zatím ho necháme na později.


Celý děj OGTT trvá cca čtyři hodiny u žen a tři hodiny u mužů. Pro nás bude ale nejvýznamnější sledovat pouze první dvě hodiny. Na obrázku máte křivky časového průběhu krevní glukózy u pěti skupin lidí. Nalevo bez metabolického syndromu, směrem doprava s postupně zhoršujícím se metabolickým syndromem. Vidíte, že plocha pod křivkou se postupně se zhoršujícím stavem zvětšuje. Také návrat k normální hodnotě je zpožděný. Je to typická odezva regulační smyčky, která narazí na limity a není schopná doregulovat řízenou veličinu na požadovanou úroveň. Ovládána je rychlost ukládání. Pokud rychlost ukládání narazí na svůj limit, v krvi se objeví vyšší hladina glukózy a než se odčerpá, chvíli to trvá. 

Takže co s tím? Ideální stav je konstantní normální hodnota glukózy. Máme několik možností,  jak toho dosáhnout. 

  1. Uzdravit se, zvýšit max. rychlost ukládání. Nejlepší řešení, ale zatím ho odložíme stranou. 
  2. Snížit rychlost uvolňování glukózy z trávícího systému. Toto lze provést. Stačí zvolit jiné jídlo, namísto čistého cukru použít rezistentní škrob nebo si nejprve zaplnit žaludek proteiny, které vytvoří překážku a zajistí postupné uvolňování potravy z žaludku. Proteiny se totiž tráví dlouho. Prosté,  že? 
  3. Snížit množství cukru, jíst méně sacharidů v každém jídle, tzv.  nízkosacharidová strava. 

Tento jednoduchý nástin vás měl přesvědčit, že  pomocí jídla lze dosáhnout zcela normálního průběhu krevní glukózy i v případě, že již máte problém s rychlostí jejího ukládání do glykogenu, čili lze ovlivnit velice moc. 

Předchozí

Následující

Zdroje:

https://portal.findresearcher.sdu.dk/en/publications/disruption-of-fasting-and-post-load-glucose-homeostasis-are-large

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Peroxid vodíku, medicínský zázrak

Ray Peat - Diabetes, antikoncepce, štítná žláza, vápník, jak to souvisí?

Peroxidem vodíku a dusitany proti rakovině?