Moderní strava obsahuje neskutečné množství různě zpracovaných a zoxidovaných rostlinných olejů, často skrytých, ale stále považovaných dietology za nejzdravější tuky. Pokud jste alespoň trochu nahlédli do předchozích příspěvků, jistě tušíte, že nejlepší bude se takové stravě vyhnout, rostlinné oleje ekologicky zlikvidovat jako nebezpečný odpad nebo je darovat nepříteli. To platí nejen pro oleje, které obsahují tzv. esenciální polynenasycenou mastnou kyselinu omega 6, ale částečně také pro omega 3 oleje jako je olej z lněných semínek nebo i rybí olej. Je to z toho důvodu, že tyto polynenasycené tuky jsou velmi nestabilní a při průmyslovém zpracování se prakticky vždy poškodí. V těle se usazují a potom působí dlouhodobě chronické záněty a jiné závažné problémy.
Hodně se dnes mluví o poměru mezi příjmem omega 6 a omega 3, ale uvědomte si, že přebytek omega 6 prostě nejde přebít žádným množstvím omega 3. Žádným! Celkový denní příjem olejů omega 6 a omega 3 je dobré udržet do množství cca 4 g tj. jedna čajová lžička. To je množství, na kterém vyrostli vaši vzdálení předci v dobách, kdy neexistoval infarkt ani diabetes a rakovina bylo velmi vzácné onemocnění. A v tomto množství by optimálně měly být zastoupeny omega 6 a omega 3 v poměru 1:1. To tedy znamená snížit spotřebu omega-6 na 2 g denně a doplňovat 2 g omega-3 ve formě rybího tuku (jako triglyceridy) nebo rybího masa (jako fosfolipidy).
Zdá se, že bude těžké dokázat nebezpečnost dlouhodobé konzumace omega-6, protože změny v těle probíhají pomalu a nepozorovaně. Ani se tomu nechce moc věřit. Ale existuje jedna poměrně častá oční choroba, makulární degenerace souvisejici s věkem (Age-related macular degeneration - AMD), na které doktor Chris Knobbe ukazuje, že rozhodně není způsobena jen geny, jak se nás snaží přesvědčit oficiální doktrína. Tato nemoc postihuje každého třetího člověka v 75-ti letech a dokonce cca 10% lidí nad 50 let. Ale nebývalo to vždycky tak. Ještě před rokem 1900 se s touto nemocí oční doktoři setkávali jen velmi vzácně.
Dovolím si zde rozšířit informace z jedné výborné přednášky, ve které dr. Chris Knobbe ukazuje historické statistiky různých civilizačních nemoci a průběh prvního dlouhodobého experimentu na lidech, který se týká zavedení průmyslově zpracovaných rostlinných olejů ze semínek do lidské stravy. Ten další současný kovidový experiment na lidstvu zatím ponechám stranou, i když při bližším pohledu zjistíte mnoho podobností a souvislostí.
Takže směle do toho.
Toto je časová osa. Ještě v roce 1900 byl výskyt infarktu, rakoviny, cukrovky, obezity a degenerace oční sítnice nepatrný ve srovnání se stavem dnes. Nárůst cukrovky 25x, nárůst obezity 33x.
Spotřeba rostlinných olejů za posledních 120 let ve Spojených státech vzrostla z nuly na 80 gramů denně. Předtím se konzumovaly takřka výhradně živočišné tuky, snad až na nějaké ty ořechy.
Spotřeba polynenasycených olejů omega 6 vzrostla z 13 g na 45 gramů denně. Právě na začátku minulého století došlo k prvnímu nárůstu degenerativních onemocnění.
Se zvyšující se konzumací se zvýšil procentuální obsah linolové kyseliny (omega 6) v tucích uložených v tukové tkáni. Hodnota 9,1 % v padesátých letech již představuje značný přebytek. Uvidíme, že optimální hodnota je 2 %, max. 4 %.
Průměrný procentuální obsah linolové kyseliny omega 6 u divokých zvířat je 2 %.
Průměrný procentuální obsah omega 6 v tuku pasených krav.
Procentuální obsah omega 6 (modré sloupce) v potravinářských tucích.
A procentuální obsah omega 6 v potravinářských tucích předminulém století byl cca 2 % (máslo, sádlo, hovězí lůj).
Nárůst konzumace omega 6 je oproti historické minulosti osminásobný!
A nyní třítýdenní pokus na zvířatech. Všechna zvířata byla krmena naprosto stejným množstvím kalorií. Změna byla pouze ve složení tuků. Platí tedy teorie, že tloustnutí závisí pouze na množství kalorií? Nebo neplatí? Po kterém tuku se nejméně tloustne? Po hovězím tuku obsahujícím 4,4 % omega 6, nebo po olivovém oleji obsahujícím 7,7 % nebo po světlicovém oleji obsahujícím 36,6 % omega 6?
Tak to vidíte. Stejné kalorie, ale nejméně se tloustne po hovězím tuku (tj. i po másle). Rostlinné semínkové oleje s vysokým obsahem omega 6 způsobují obezitu. Dokonce ani olivový olej není dobrý na hubnutí.
Jak je to možné? Jaký je mechanizmus, který to má na svědomí? Je to tzv. peroxidace polynenasycených mastných kyselin. Na následujícím obrázku je tento proces znázorněn. Je to degradační reakce a je bohužel řetězová, pokračuje opakovaně a přetváří tyto tuky na jedy. Velmi rychle a účinně. To plně nasycené tuky nedělají, ani mononenasycená kyselina olejová to nedělá. Nasycené ani mononenasycené tuky nejsou jedovaté.
Polynenasycené tuky jsou mimo jiné stavebními prvky buněčných a mitochondriálních membrán. Vůbec není dobré je nahrazovat poškozenými zoxidovanými přetvořenými řetězci.
Vlevo normální, vpravo přetvořený kardiolipin v mitochondriální membráně.
Energie každé vaší buňky je závislá na elektrické izolační schopnosti membrán. Poškozené a přetvořené řetězce způsobují díry v membráně a propouštějí draze napumpované vodíkové ionty z mezimembránového prostoru bez užitku pryč. Podobá se to zkratování baterie. Ta taky nebude dávat energii.
Tuky s vysokým obsahem omega 6 vás připraví o zdravý kardiolipin (vlevo normální stav při nízkém obsahu omega 6 ve stravě, vpravo při vysokém obsahu omega 6).
Omega 6 polynenasycené mastné kyseliny (PUFA) ve stravě dlouhodobě přímo vedou ke všem nejčastějším civilizačním nemocem. Poškozují buňky, DNA, jsou mutagenní, karcinogenní, aterogenní i trombogenní, vedou k zvýšené srážlivosti krve a tedy k infarktu i mrtvici.
A co když na těchto tucích smažíme naše jídlo? Graf porovnává kokosový olej, máslo, extra panenský olivový olej, kukuřičný a slunečnicový olej při vaření po dobu 20, 40 a 60 minut. Vidíte, že nejlépe je na tom kokosový olej následovaný máslem. Prostě vysoký obsah saturovaných mastných kyselin v tuku je na smažení nejlepší.
Názorná ukázka k čemu vede vysoký obsah omega 6 ve stravě a průmyslově zpracované potraviny s nedostatkem živin. Asi není třeba to vyjmenovávat.
Srovnání škodlivosti hranolků smažených na rostlinném oleji s kouřením cigaret. Dr. Knobbe doporučuje výrobcům cigaret nový slogan, protože cigarety škodí méně než rostlinné oleje. Jedna porce hranolků obsahuje tolik akroleinu jako 17 až 26 cigaret.
Otrávený na příští dva roky, možná až na šest let. Má cenu něco dodávat? Poločas zbavení se rostlinných olejů z buněčných a mitochondriálních membrán je 600 až 680 dní.
A nyní, které potraviny nejvíce přispívají našemu zamoření linolovou kyselinou omega 6?
Kuřecí pokrmy, moučné dezerty, salátové dresingy, bramborové a kukuřičné hranolky a čipsy, ořechy, pizza atd.
Oleje by na sobě měly mít varování podobné tomu, co na sobě maji cigarety, škodí zdraví a zabíjejí. Platí to pro sójový, řepkový, kukuřičný, slunečnicový, světlicový, bavlníkový semenný, rýžový otrubový...
Předchozí
Následující
Zdroje:
Komentáře
Okomentovat