Co dělá s metabolizmem cukr, ovoce a džusy? A co pivo nebo víno?
Už jsem zde psal, jak složení tuků programuje náš metabolizmus, jak určuje, zda budeme tuky ukládat nebo spotřebovávat. Tuky ovšem nejsou jediné potraviny, které programují náš organizmus. Dnes se podíváme na výzkum velice aktivního vědce, profesora a lékaře Richarda Johnsona, který on sám charakterizuje ve své knize jako „tukový spínač“.
Kdybych to měl jednoduše shrnout, fruktóza, jednoduchý cukr, který je součástí všech běžných sladkých potravin, v přírodě u zvířat programuje metabolizmus na přípravu na zimu. Jde hlavně o rychlost, jakou se fruktóza (cukr) vstřebá a dostane do jater. Pokud jsou jaterní buňky opakovaně vystaveny vysoké koncentraci fruktózy, zapnou se procesy evolučně nastavené jako při nedostatku energie, kyslíku nebo vody. Jsou to záchranné procesy pro přežití v kriticky obtížných podmínkách, stimulují se procesy vytváření a ukládání tuků (tuk je i zásobárna vody), šetření energie, zvýší se produkce kyseliny močové, která způsobí změny v ledvinách, takže i jen malá změna v koncentraci soli v krvi způsobí vzrůst krevního tlaku jako kompenzaci nedostatku vody.
Už jsem to zmínil v jednom starším příspěvku. Jsou skupiny vědců, kteří mají představu, že téměř všechny problémy civilizace by se daly vyřešit zákazem konzumace cukru. Já si to nemyslím. To ale neznamená, že konzumace sladkých nápojů a ovocných džusů nemůže způsobovat metabolické problémy. Právě naopak. Cukr zejména jako součást běžných sladkých i ovocných nápojů představuje nejrychlejší možnost, jak vystavit jaterní buňky fruktóze. Naší snahou by mělo být se tomuto rychlému vstřebání cukru pokud možno vyhnout. To lze zajistit například tak, že místo džusu jíte celé ovoce, místo sladkého nápoje budete pít vodu nebo si dáte sladký dezert až po poctivém hlavním jídle, ne před ním. Toto všechno může značně zpomalit vstřebávání a zamezit metabolickým změnám. Přesto si stále myslím, že bez poškození metabolizmu polynenasycenými tuky by to cukry neměly tak snadné. Svědčí o tom např. strava přírodních lovců a sběračů (afrických Hadzů), bohatá na med divokých včel, čili cukr s vysokým obsahem fruktózy, která jim rozhodně nezpůsobuje žádné problémy. Nebo třeba tato experimentální croissantová dieta Breda Marschala složená ze škrobů, nasycených tuků a špetky cukru, přesto umožňuje hubnutí za předpokladu, že se zcela vyřadí rostlinné oleje s polynenasycenou kyselinou linolovou. V divočině také nejde sehnat rostlinný olej v láhvi.
Doktor Johnson je ale opravdu na dobré stopě a objasňuje řadu zdánlivě nesouvisejících jevů. Jeho hlavním oborem byly nejprve onemocnění ledvin, vliv konzumace soli na funkci ledvin a krevní tlak, metabolizmus kyseliny močové. Ale postupně ho tento výzkum zavedl ke studiu vlivu konzumace cukru a zejména jeho jedné složky, fruktózy, na celkový metabolizmus. Fruktóza je součástí jak běžného cukru (sacharózy) tak i ovoce a medu. Při malém množství se už při vstřebávání v trávicím traktu přemění na neškodnou glukózu, krevní cukr. Ale při větším množství se dostane do jater, zpracuje se na tuk a uloží se do zásob. To ale není všechno. Příroda to zařídila tak, že fruktóza nejen, že nedodá jaterním buňkám energii, ona je o energii dokonce připraví. Buňky začnou křičet na poplach svýni chemickými signály a spustí přípravu na nedostatek jídla, tedy zimní období. Už jsme se s tím setkali, má to ten podivný název torpor. Účinek rostlinných olejů se cukrem neuvěřitelně podpoří. Podzimní ovoce a olejnatá semínka i ořechy zvířatům umožní přežít zimu z tukových zásob, nám to ale snadno způsobí metabolické problémy.
Průvodním znakem zaplavení jaterních buněk fruktózou je také zvýšení hladiny kyseliny močové. Ta obvykle vzniká jako produkt zpracování obsahu buněčných jader (DNA, RNA, puriny) z jídla. Nejběžnější nemocí spojovanou se zvýšenou hladinou močové kyseliny v krvi je dna, bolestivé onemocnění způsobené malými ostrými krystalky kyseliny. Obvykle se spojuje s vysokou konzumací masa, ale i vysoká konzumace cukru, zejména v nápojích, ji může způsobit. Cukr rozpuštěný ve vodě se totiž dostane velmi rychle do jater. Jde právě o tu rychlost, ta je podstatná. Ta je značně nižší, pokud jíte celé ovoce, než pokud rychle vypijete koncentrovanou ovocnou šťávu vymačkanou z mnoha plodů ve formě ovocného džusu.
Zvýšená hladina kyseliny močové se ale projeví ještě dříve a jinak. Má vliv na funkci ledvin. Doktor Johnson zkoumal tento vliv a zjistil, že způsobí zvýšenou citlivost krevního tlaku na koncentraci soli v krvi. Ale je tu ještě další vliv soli, její zvýšená koncentrace spustí tvorbu fruktózy v játrech i když žádné cukry nekonzumujete. Stačí k tomu např. hodně slané lupínky bez vody. Dokonce záleží na pořadí, nejhorší je dát si slané bez vody, jakmile z toho dostanete žízeň, spustili jste již výrobu fruktózy v těle. Opět je rozhodující rychlost, jakou se sůl dostane do krve. Pokud ji ředíte vodou, ke změnám nedojde. Je to evolucí vyšlechtěný mechanizmus reakce na nedostatek vody. Věděli jste, že velryby si vyrábějí sladkou vodu spalováním vlastního tuku? Tuky při spalování produkují čistou energii, vodu a oxid uhličitý. Voda je přirozenou součástí tukových zásob. Nedostatek vody nebo nadbytek soli vyvolá záchranný proces ukládání tuků. Už samotné dostatečné pití vody má ochranný účinek.
Co doktor Johnson nezmiňuje je, že hladina kyseliny močové není závislá pouze na produkci, ale také na rychlosti jejího vylučování ledvinami. A zde se zase dostáváme k vlivu koncentrace volných mastných kyselin v krvi. Jejich zvýšená hladina aktivuje zadržování kyseliny močové, aktivuje se reabsorbce. Je zajímavé, že některé tuky ji zadržují více a některé méně. Rybí tuk například snižuje riziko záchvatu dny a snižuje hladinu kyseliny močové v krvi, ale jen při konzumaci ryb, ne doplňků stravy. Rostlinné omega-3 oleje takto také nefungují. Pozor na to. Proč nasycené tuky podporují zadržování kyseliny močové se neví. Možná je to snaha podpořit spalování tuků. Kyselina močová je silný antioxidant, prý vytváří polovinu antioxidačních vlastností krve. K tomu je třeba dodat, že samotná zvýšená hladina volných mastných kyselin už indikuje špatný metabolismus tuků, následek nadměrné konzumace polynenasycených rostlinných olejů (kyseliny linolové).
A co alkohol? Je známým faktem, že fruktóza a alkohol mají na játra podobný negativní účinek. Asi nepotěším milovníky piva, zvláště nefiltrovaného. Kromě alkoholu obsahuje pivo totiž i pozůstatky kvasinek, tzv. puriny, které zpracovává tělo na kyselinu močovou. Spojují se tedy jejich negativní účinky a není divu, že se říká o pivu, že vytváří tzv. pivní mozol. Víno je v tomto ohledu milosrdnější. Musím zde ale upozornit na to, že podobně jako je nebezpečná konzumace rostlinných polynenasycených olejů spolu s cukry (fruktózou), je asi ještě horší konzumace těchto olejů spolu s alkoholem. V řadě studií se potvrdilo, že tato kombinace spolehlivě ničí játra, zatímco kombinace alkoholu s nasycenými tuky játra víceméně chrání. Kde ovšem v současné době najdeme tuk bez polynenasycených rostlinných olejů? V každém mase kromě hovězího nebo divočiny je jich přehršel, bude dobré dát si pozor na to, co k alkoholu jíme. Mělo by to být jen něco připraveného na másle nebo kokosovém oleji, nebo třeba tučný sýr.
Zdroje:
#87—Rick Johnson, MD: Fructose—the common link in hypertension, insulin resistance, T2D, & obesity?
Redefining Metabolic Syndrome as a Fat Storage Condition Based on Studies of Comparative Physiology
High plasma uric acid concentration: causes and consequences
Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids Inhibit the Function of Human URAT1, a Renal Urate Re-absorber
Polyunsaturated fatty acid deficiency reverses effects of alcohol on mitochondrial energy metabolism
Komentáře
Okomentovat