Máte vysoký cholesterol?

Co nejvíce zajímá vaše doktory je, jaký máte cholesterol, že? Vysoký? Tak to tedy máte problém a budete mít ucpané srdeční cévy a infarkt vás nemine! Opravdu? 

To, co se děje kolem cholesterolu, je nehorázná manipulace s lidmi. Především, o cholesterol tu vůbec nejde. Jde tu o lipoproteinové částice. Už jsem je tu zmínil, jsou to takové náklaďáčky na transport tuků a např. i vitamínů rozpustných v tucích a také stavebního materiálu zvaného cholesterol. Ty částice znáte jako "hodný"  cholesterol HDL a "špatný" cholesterol LDL. Necháme stranou HDL, tam je jasné, že čím více ho máte tím lépe. O tom už kupodivu není sporu. 

Abychom pochopili, co je LDL, musíme se podívat na jeho životopis. Nerodí se totiž jako LDL, ale vzniká jako částice VLDL. Náklaďáček VLDL vzniká v játrech proto, aby bylo možné krví přepravovat ve vodě nerozpustné látky, především tuky, do celého těla. Při jejich vzniku obsahují nejvíc tuků a jsou tedy největší a protože tuky mají nižší hustotu než voda (hmotnost na jednotku objemu), mají i nejnižší hustotu (VLDL = lipoprotein s velmi nízkou hustotou). Všimněte si, že mají svůj obal a v něm identifikační značku. Konkrétně VLDL má značku apoB-100 na rozdíl od podobných ale větších chylomikronů, které mají značku apoB-48 nebo HDL se značkou apoA-1. Vždy je tam jen jedna značka apoB-100. To je důležité, její poškození způsobuje nemalé problémy. 


Náklaďáčky VLDL postupně odevzdávají svůj náklad buňkám a zmenšují se. Obsahují čím dál míň tuků a proteinová složka zůstává stejná, jejich hustota (opět hmotnost na jednotku objemu, nikoli viskozita) roste. Z VLDL se přes IDL dostáváme k LDL (low density lipoprotein = lipoprotein s nízkou hustotou). Ten je zachytáván receptory v játrech k recyklaci, tedy k opětovnému naplnění a odeslání. 


Zatím žádný problém, je to skvěle zařízeno. 

Musím vám ukázat pár obrázků z přednášky doktora Nadir Ali o strašném cholesterolu. Nelekejte se. Představte si skupinu přes tisíc dětí narozených v roce 1936, tzv Lothianská skupina. Tuto skupinu výzkumníci dlouhodobě sledovali a vzniklo mnoho studií. Například je rozdělili na tři skupiny podle hodnot cholesterolu v krvi. Podívejte, k čemu dospěli. 

S překvapením zjistíme, že skupina, která by na tom měla být zdravotně nejlépe (modré sloupečky, nejméně cholesterolu), má nejvyšší počet lidí s vysokým krevním tlakem, 50-krát více lidí s mrtvicí, nejvíce srdečně cévních chorob. Ale to není vše. Lidé s nejnižší hladinou cholesterolu mají horší kognitivní schopnosti, horší paměť a také trpí více infekčními chorobami. Navíc léky proti vysokému cholesterolu toto ještě zhoršují. Houstone, máme problém! Něco tu nehraje!



Ale některé studie přece ukazují souvislost infarktu s vysokou hladinou LDL, ne? No, po pravdě, hladina LDL vykazuje velmi malou souvislost. Velmi nízká hladina zvyšuje riziko úmrtí z jakékoli příčiny, vysoká hladina sice mírně zvyšuje riziko infarktu, ale u seniorů snižuje celkovou úmrtnost. Existují daleko lepší indikátory rizika, třeba hladina lipoproteinu Lp(a) nebo poměr mezi hladinou triglyceridů a HDL nebo CAC kalciové skóre,  které sleduje skutečný stav vašich koronárních tepen a rizika selhání srdce. Nebo poměr polynenasycených fosfolipidů omega-6 ku omega-3 v buněčných  membránách. Nadbytek omega-6 opravdu není dobrý. 

Co když je problém v samotném měření LDL? Co když měříme jablka, hrušky, švestky a třešně dohromady. To by pak mohlo znamenat že měření LDL je celkem k ničemu. Studie ukazují,  že nebezpečí nečíhá v samotném LDL lipoproteinu, ale v jeho degradaci. 


Už víme, že je to náklaďáček vezoucí tuky. Co když se stane, že nemůže svůj náklad udat, že jezdí tak dlouho až nabourá nebo se zašpiní značka, takže v garáži ho nepoznají a nechají ho bloudit sem a tam. Co když se to stane mnoha náklaďáčkům a začnou se nám kupit na silnici. Budou čekat na odtahovku a budou překážet. Tak přesně tohle se děje. Jakmile se objeví metabolický syndrom, dojde k omezení spalování tuků a tuk se tedy musí více ukládat. Už jsme si ukázali, že za to může vedle nedostatku antioxidantů především nadbytek omega-6 linoleové kyseliny. Tu budou muset vozit naše naklaďáčky sem a tam a my víme, že tato polynenasycená mastná kyselina je velmi zranitelná. Ukazuje se, že krevní glukóza a ještě více fruktóza (cukry) se přilepí na LDL,  identifikační značka apoB100 se tak poškodí a LDL se nemůže vrátit normální cestou přes LDL receptory do jater. Bloudící narušený LDL dále oxiduje a odstraní ho pak až náš imunitní systém jako každého jiného cizího vetřelce pomocí zánětu. Pokud tedy existuje nějaký špatný LDL cholesterol, pak je to jen a pouze ten poškozený od zvýšeného krevního cukru, od metabolického syndromu. Takto to přednáší doktor Paul Mason, a dělá také podrobná měření složení lipoproteinů. Jen tak lze totiž odlišit neškodný LDL lipoprotein od zoxidovaného. Podívejte se sami. 





Co z toho vyplývá? Pokud upravíte stravu tak, že snížíte množství sacharidů a zvýšíte množství cholesterolu ve stravě (např. si dáte víc vajec), může se vám stát, že hladina LDL se mírně zvýší. To však není glykovaný zoxidovaný nebezpečný LDL, ten se tvoří při zvýšené hladině glukózy, při metabolickém syndromu. Tedy nic, co by vás mělo zajímat, pokud eliminujete zvýšený krevní cukr a inzulín. Navíc vyšší hladina LDL zvýší vaši odolnost proti bakteriálním infekcím. Částice LDL totiž zachytávají chemickou komunikaci mezi bakteriemi, ty si potom myslí, že jsou osamoceny a nezaútočí

Váš doktor pravděpodobně nebude zkoumat podíl jednotlivých složek LDL, jehož celková hodnota neznamená vůbec nic a nemá smysl ji vůbec měřit, natož na základě této hodnoty podávat nějaké léky. A metabolický syndrom ho také nebude zajímat, dokud hodnoty nebudou připomínat cukrovku. 

A pokud si myslíte, že snížením množství cholesterolu ve stravě něco vyřešíte, jste na omylu. Tělo si ho vyrobí samo. Cholesterol je totiž nesmírně důležitý a jeho nedostatek vede k závažným problémům, to už víte. 

Na předchozím obrázku je složitý enzymatický řetězec reakcí. Léky na snížení cholesterolu (statiny) blokují výrobu už na začátku této výrobní linky (červená šipka), na jejímž konci je cholesterol. Způsobí vám tedy nedostatek všech produktů tohoto řetězce, třeba koenzymu Q10, který je potřeba pro svalovou činnost. To opravdu chcete?

Je tu ještě jeden problém zvaný fytosteroly,  rostlinné cholesteroly. Myslíte si, že bude lepší nahradit živočišné cholesteroly rostlinnými? Omyl. 

Hlavním místem, kde najdete v těle cholesterol, je buněčná membrána a lipidové rafty potřebné k přenosu nervových impulsů. Aby buňka držela určitý tvar, obsahuje buněčná membrána  cholesterol. Například znáte tvar červených krvinek? Jsou to placaté disky, nejtenčí uprostřed. Tento tvar umožňuje zabudovaný  cholesterol. Jsou ale elastické, mohou projít i nejtenčími kapilárami. Pokud zvýšíte podíl rostlinných cholesterolů v membráně, bude krvinka příliš tuhá a neprojde. 

Při normální hladině živočišných cholesterolů se rostlinné cholesteroly zahazují jako odpad. Pokud ale vyvoláte nedostatek živočišných cholesterolů například omezením jejich produkce pomocí léků a navíc omezíte jejich příjem v jídle, dojde k zabudování rostlinných cholesterolů do buněčných membrán. Co to způsobí? Problémy s červenými krvinkami,  destičkami i s cévami. Další důvod vyhnout se rostlinným olejům ze semínek, protože rostlinné cholesteroly jsou tam, kde se nacházejí rostlinné tuky. 

Co z toho vyplývá? Problémem není hladina cholesterolu v krvi, ale metabolický syndrom. Ten je způsobený zvýšenou konzumací polynenasycených tuků omega-6 z rostlinných olejů při nedostatku MCT olejů v nich, což způsobí nejprve kolísání a posléze trvalé zvýšení hladiny krevního cukru. To je hlavním faktorem degradace LDL lipoprotenu (cholesterolu) v krvi. To poškozuje vaše cévy. 

Rostoucí spotřeba másla ve Švédsku koreluje s poklesem výskytu srdečních chorob, másla se nebojte!

Strava s nízkým obsahem cholesterolu nic neřeší, naopak může způsobit nedostatečnou hladinu cholesterolu v krvi, která je nebezpečná a je příčinou mnoha problémů i nemocí a vede i k předčasnému úmrtí. Nemusíte mi věřit, je to na vás. Zkuste si sami najít informace. Můžete  třeba ohodnotit stav vašeho metabolismu tímto jednoduchým testem OGTT. Máte v ruce nástroj na hodnocení, zda se blížíte k nemoci nebo ke zdraví, a to myslím není málo. Máte i informace, co dělat pro zlepšení, tak proč je nepoužít. 

Doplnění dle Dr. Paula Masona:

Odhadované procento zoxidovaných LDL částic dle hodnoty triglyceridů, HDL a jejich poměru.






Předchozí

Následující


Zdroje:

Functions of LDL cholesterol

Dr. Paul Mason - 'High cholesterol on a ketogenic diet (plus do statins work?) - 2019 update'

The Untold Story of Plant Cholesterol | Dr. Nadir Ali

Dr Andreas Eenfeldt - Changing perceptions – global impact of LCHF on health

Dr Zoe Harcombe - Nutritional nuggets to combat conventional dietary guidelines

Dr. Paul Mason - 'The heart of the matter - Chapter 1 - Busting the LDL myth'

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Peroxid vodíku, medicínský zázrak

Je oxid dusnatý (NO) příčinou autismu?

Ray Peat - Tuky a oleje v souvislostech