Pojďme si udělat jednoduchý test - OGTT
OGTT (orální glukozový toleranční test)
nebo-li test reakce těla při vypití 75 g glukózy.
Proč zrovna tento test? Vychází z poznatků studie, která rozdělovala lidi do pěti skupin. Ukázalo se, že glykémie na lačno, která se běžně používá, má velmi malou souvislost s průběhem při zátěži, indikuje tedy nějakou jinou chorobu nebo je náhodná. Test, který vyhodnocuje rozdíly hladin glukózy při zátěžovém testu, je daleko přesnější. Ještě lepší by bylo měřit hladinu inzulínu v krvi, ale to si doma sami nezměříte.
Vlastní test probíhá tak, že si rozpustíte 75 g glukopuru ve sklenici vody. Necháte opravdu dokonale rozpustit, nesmí být vidět žádné krystalky. Změříte si krevní cukr v čase 0 a hned potom vypijete připravený roztok. Po 30-ti minutách změříte druhou hodnotu krevního cukru, potom měříte ještě po další půlhodině, tj. jednu hodinu od času 0, potom ještě po jedné hodině, tj. dvě hodiny po čase 0. Máme tedy čtyři hodnoty krevního cukru, v čase 0, 1/2, 1 a 2 hodiny, označme si je a, b, c, d. Tyto hodnoty dosadíme do vzorce pro výpočet plochy pod křivkou:
dAUC = ((b-a) + 1.5x(c-a) + (d-a))/2 mmol.h/l
Nyní se můžeme oznámkovat jako ve škole.
A další den si můžete otestovat, co s testem udělá malý nápoj, např. ranní káva připravená smícháním dvou lžiček másla se dvěma nebo více lžičkami MCT oleje (s obsahem C8:0 a C10:0, bez C12:0) doplněnými na šálek kávy (nebo čaje). Pijte cca hodinu před testem OGTT.
Pozn. 1: Pokud naměříte hodnotu "a", glykémii na lačno, vyšší než 7 mmol, pak nepijte připravenou glukózu a raději se poraďte se svým lékařem.
Pozn. 2: Hodnota "a" glykémie na lačno je v medicíně často používána, ale její hodnota prakticky velmi kolísá a je zcela nevhodá pro skutečné posouzení metabolického syndromu. OGTT je mnohem lepším indikátorem.
Pozn. 3: Hodnoty dAUC si zapisujte, ať máte možnost sledovat historii.
Pozn. 4: Je třeba si uvědomit, že i mezi známkami 1 a 2 je poměrně významný rozdíl. I když dosáhnete jen malého zvýšení glykémie při testu, známka 2 může znamenat, že máte ještě stále zvýšený inzulín. To není ideální stav a je rozumné dále pokračovat ve zlepšování.
Zdroje:
Komentáře
Okomentovat