V minulém příspěvku jsem upozornil na studii, ve které vědci prodloužili myším život až o pět měsíců, tedy až o 17 % pomocí mechanického stresu vyvolaného ultrazvukem. Také jsem zmínil, že by bylo vhodné terapii kombinovat s doplňováním octanu sodného nebo octa, protože aktivuje stejné dráhy, tedy SIRT1 a AMPK. A hned vzápětí na mne vyběhla studie úspěšně potlačené buněčné senescence pomocí octanu sodného na buněčných kulturách cévního endotelu, tedy vnitřní výstelky cév. Jako na zavolanou, studie vyšla před pár dny, 12. května tohoto roku.
Je to velmi zajímavá studie, která v sobě kombinuje část zkoumající látky produkované střevními bakteriemi, které poškozují naše cévy a způsobují zrychlené stárnutí vnitřní výstelky cév. Identifikovali látku zvanou PAA (phenylacetic acid) a PAGln (phenylacetylglutamine), kterou produkují zejména bakterie rodu Clostridium. Tyto látky způsobují zvýšenou produkci peroxidu vodíku, který aktivuje v tomto prostředí buněčnou senescenci. Není to tak vždy, peroxid může aktivovat např. i maření energie pomocí mitochondriálního rozpojení, nebo třeba i apoptózu, tedy rozebrání nefunkční buňky na suroviny. Zde ale vyvolává buněčnou senescenci, což se projeví zastavením buněčného cyklu, zastavením dělení buněk spojeným u cévních buněk s potlačením vazodilatace, ztvrdnutím cév a omezením angiogeneze, tedy tvorby nových cév, zhoršením zásobení krví. A právě octan/kyselina octová v krvi to umí potlačit.

 |
Látky PAA a PAGln byly identifikovány jako látky způsobující senescenci buněk cévní výstelky. Senescentní buňky produkují cytokiny, které ovlivňují funkci sousedních buněk. |
S rostoucím věkem se u myší i u lidí mění poměry mezi druhy střevních bakterií. Některé vymírají a jiné se přemnoží. To ovlivňuje složení látek, které bakterie produkují. Klesá tak koncentrace hlavního produktu, tedy acetátu, v tlustém střevu a v krvi a objevují se jiné látky způsobující problémy, v tomto případě molekuly PAA a PAGln.
 |
Tyto látky jsou produkovány bateriemi pomocí enzymů VOR a PPFOR. |
Tyto látky původem ze střev se dostávají do krevního oběhu a ovlivňují zdraví cév, jejich schopnost reagovat na oxid dusnatý vazodilatací (rozšiřováním cév), schopnost přizpůlsobovat se potřebám. Konkrétně molekuly PAA způsobují buněčnou senescenci, což lze identifikovat například markerem p16.


 |
Markery senescence p16 a poškození DNA y-H2A.X potvrzují, že pachatelem u starších jedinců (Aged) jsou střevní bakterie Clostridia (Clos). Terapie pomocí D+Q (dasatinib + quercetin) je senolytikum, působí toxicky pouze na senescentní buňky. |
 |
Octan sodný (Ac) potlačuje senescenci, což je zde demonstrováno schopností vytvářet nové cévy. |
 |
Octan sodný (Ac) chrání před přítomností PAA, zachová oxidační fosforylaci (OCR) a aktivitu enzymů ACCS2 a IDH2. |
 |
Mitochondriální peroxid vodíku (H2O2 generován pomocí D-Ala) potlačuje aktivitu deacetylázy SIRT1 a tak je ovlivňována aktivita ostatních enzymů. |
 |
Mitochondriální H2O2 (generovaný pomocí D-Ala) reguluje citlivost cévní dilatace na oxid dusnatý prostřednictvím dráhy IL-6 - HDAC4. |
 |
Octan aktivuje antioxidační ochranu (Nrf2) a chrání před molekulami PAA. Vypneme-li geneticky deacetylázu SIRT1 (siSirt1) ochrana přestane nefungovat. |
Proces, který končí senescencí cévních buněk tedy začíná ve střevech, kde se postupem času změní složení bakterií tak, že není v těle dostatek kyseliny octové. Naopak střevní bakterie produkují více toxinů. To způsobí u některých buněk senescenci. Jak jsem již psal, tyto buňky si to nenechávají pro sebe. Křičí tuto informaci do svého okolí pomocí chemických signálů (SASP) a zásadně ovlivňují chování okolních buněk i stav celého těla. Projevuje se to zvýšenou produkcí H2O2 při získávání molekul ATP z našeho jídla v mitochondriích.
Při detailním zkoumání se jako účinný obranný mechanizmus jeví aktivace deacetylázy SIRT1 pomocí kyseliny octové/octanu, která dokáže aktivací deacetylázy SIRT1 vrátit metabolizmus senescentrních buněk k normální oxidační fosforylaci, umožní tedy získat více energie ATP pro činnost buněk
Předchozí
Následující
Zdroje:
Gut microbiota-dependent increase in phenylacetic acid induces endothelial cell senescence during aging
Komentáře
Okomentovat