Statické magnetické a elektrické pole zásadně ovlivňuje metabolizmus
V minulých příspěvcích jsem se několikrát zmínil, že hlavní příčinou současného tristního stavu metabolizmu spousty lidí jsou polynenasycené tuky (PUFA), čili rostlinné oleje ze semínek. Projděte si tyto příspěvky a uvidíte, jak zrádně ovlivňují náš metabolizmus, jak zabraňují získávání energie z nasycených tuků, které tělo používá pro ukládání energie na horší časy, jak toxické jsou produkty jejich rozkladu, jak nám poškozují LDL cholesterol a jak ničí naše cévy, jak způsobují chronické záněty tím, že zabraňují vyřešení běžných akutních zánětů.
V tomto příspěvku ale půjde o něco jiného, i když se stále budu věnovat metabolickému syndromu. Nebudeme řešit jídlo, ale elektromagnetické pole. Je to v dnešní době docela ožehavé téma, ve světě plnėm GSM sítí, WiFi routerů, 5G sítí, WiGig pojítek a všeho mobilního. To ale dnes nebudu rozebírat. Nebudu zkoumat, kolik energie ještě neškodí a kolik už škodí. Nebudeme zkoumat, které frekvence jsou horší než jiné. Ne, nebude to potřeba, protože se budeme zabývat vlivem statického magnetického a elektrického pole na živý organizmus.
Na první pohled by se mohlo zdát, že je to nesmysl, že? To jako, že magnet z nástěnky nebo „lednicové galerie“ mne má uzdravit? To jako fakt? Copak v sobě máme nějaké magnetky nebo železné součástky, citlivé na permanentní magnetické pole? No existuje řada studií, které tvrdí a dokazují, že ano. Uvědomte si, že náš život je spojen se Zemí, a toto prostředí donedávna obsahovalo pouze stabilní geomagnetické pole a stabilní elektrické pole zemské atmosféry. Pouze blesky byly schopny vytvořit proměnlivé střídavé elektromagnetické pole mnoha frekvencí. I když připustíme, že v dávných časech mohlo být blesků mnohem víc než dnes, s dnešním stavem prostředí je to nesrovnatelné. Stacionární elektromagnetické prostředí je možná životně důležité. Lze tak soudit i z výzkumů, které se zabývají možností vzdálených kosmických cest daleko od geomagnetického pole. A zjišťují, že bez tohoto pole mohou nastat problémy, snížený metabolizmus apod. Bylo zjištěno, že prostředí bez geomagnetického pole snižuje produkci superoxidu, což je pravděpodobně důsledek nižší produkce buněčné energie z tuků, stejný problém způsobují i PUFA oleje. Střídavá elelektromagnetická pole naopak zvyšují produkci superoxidu, ovšem ke zvýšení produkce energie nedojde, protože k tomu je potřeba i zvýšená aktivita SOD (superoxid dismutázy), která jej převede na peroxid vodíku (H2O2) a zvýšená aktivita glutathion peroxidázy, která s pomocí glutathionu (GSH) převede peroxid vodíku na vodu. Ovšem toto umí pouze současně působící statické magnetické a elektrické pole.
Jak velké je přirozené magnetické a elektrické pole? Intenzita geomagnetického pole se pohybuje kolem hodnoty 40 μT, elektrické pole zemské atmosféry je cca 100 V/m. Zem má záporný potenciál, obloha má kladný potenciál. V přirozeném prostředí pro život tedy dochází k tomu, že člověk stojí na záporné zemi a celý se obalí elektrony ze země, protože potenciál zemské atmosféry je kladný. Možná jste již slyšeli o vhodnosti chození trávou na boso. Ještě stále se vám to jeví, jako nesmyslné počínání? Jak zdravé je prostředí v našich moderních železobetonových budovách, ve kterých je všude stejný elektrický potenciál (elektrony vás rozhodně neobalí ani když se uzemníte) a kde feromagnetická železná kostra budovy „vcucne“ do sebe magnetické pole a na vás zbude pouhý zbytek, který na probuzení metabolizmu asi stačit nebude.
V roce 2020 byla publikována zajímavá studie vlivu statického magnetického a elektrického pole na modelové diabetické myši s glukózovou intolerancí. Studie na těchto myších jednoznačně prokázala, že pokud aplikujeme stonásobné hodnoty přirozených elektromagnetických podmínek přítomných na Zemi, metabolizmus diabetických myší se napraví už za pár dní. Bez jakékoliv chemie a bez změny stravy. Inzulinová rezistence se zlepší cca o 40 %, sníží se hladina glukózy a dokonce stačí expozice pouze 7 hodin denně, ani nemusí být celodenní. Bez expozice se ale situace během sedmi dnů vrátí zpět do stavu před expozicí. Takovou schopnost má dostatečně silné statické elektromagnetické prostředí. Dojde k nápravě oxidačně redukčních podmínek, buňky získají dostatek energie, obnoví se aktivita klíčových enzymů, zejména v játrech. Autoři studie šli ještě dále a snažili se najít i mechanizmus, kterým k nápravě dochází. A zjistili, že je to právě reakce přeměny superoxidu na peroxid vodíku pomocí enzymu superoxid dismutázy SOD, která je ovlivňovaná statickým elektromagnetickým polem. Samotné elektrické pole bez magnetické složky nefunguje vůbec, spíš naopak situaci zhoršuje. Podobně jen samotné magnetické pole funguje jen nepatrně, ale spolu současně fungují neuvěřitelně účinně. Zjistili významné zvýšení hladiny redukovaného glutathionu GSH a my už víme i z jiných prací, že toto je cesta, jak napravit inzulínovou rezistenci. Redukovaný glutathion GSH je prostě klíčový buněčný antioxidant, bez kterého nejdou spalovat tuky.
Tento energetický model buňky jsme tu už měli. Podívejte se na starší příspěvek zde. V něm je vysvětlen. Je důležité si uvědomit, že narušení tohoto základního energetického regulačního mechanizmu vede k přechodu buňky na fermentaci glukózy nebo glutaminu bez použití kyslíku a produkci kyseliny mléčné. To platí pro všechny buňky včetně buněk imunitního systému a je to stav, který vede k řadě nemocí, např. chronickému zánětu a rakovině, ale také zhoršuje průběh běžných viróz. V cévním systému vede k trombózám, infarktu nebo mrtvici. Statické elektromagnetické pole by mohlo pomoci tento vývoj zvrátit.
Model získávání energie
Jak funguje obnovení hladiny glutathionu, které je naprosto klíčové a jeho snížená hladina je základem metabolických problémů. Podívejte se na tyto řetězce událostí:
- Produkce energie ze saturovaných tuků je provázena produkcí superoxidu (O2-)
- Enzym MnSOD převádí v prostředí statického elektromagnetického pole superoxid (O2-) na peroxid vodíku (H2O2). Čím větší statické pole, tím účinnější je převod (vyšší produkce H2O2), naopak střídavá elektromagnetická pole ruší a snižují efektivitu tohoto převodu (snižují produkci H2O2).
- Hladina peroxidu H2O2 musí být v určitých tolerancích, málo je špatně (nestimuluje se produkce glutathionu), hodně je také špatně (snižuje se aktivita MnSOD). Správná hladina zajištuje správnou stimulaci produkce glutathionu i správnou aktivitu MnSOD.
- Nízká hladina H2O2 znamená postupné snižování hladiny glutathionu což má za následek omezení spalování tuku a také snížení aktivity MnSOD. (a také způsobí inzulinovou rezistenci)
Mechanizmus, jak polynenasycené tuky způsobí problémy s metabolizmem tuků:
- Polynenasycené tuky jsou spalovány nejdříve, předbíhají ostatní tuky ve frontě a produkují při spalování málo superoxidu (O2-)
- Málo O2- způsobí nízkou produkci peroxidu vodíku H2O2 a nestimuluje produkci glutathionu ani MnSOD (mechanismus je trochu jiný, oprava zde).
- Nízká hladina glutathionu sníží podstatně možnost spalování tuků.
- Pokud je v krvi nadbytek saturovaných tuků, zvýší se aktivita enzymu desaturázy, saturované tuky se částečně převedou na mononenasycené, které lze spálit. Nedojde však k obnovení hladiny glutathionu, protože produkce O2- i H2O2 je stále snížena.
Mechanizmus, jak střídavé elektromagnetické pole způsobí problémy s metabolizmem tuků:
- Střídavé elmag pole zvýší produkci superoxidu (O2-)
- Střídavé pole naruší interakci enzymu MnSOD se superoxidem, takže se ho málo převede na peroxid vodíku H2O2.
- Nízká produkce H2O2 nestimuluje produkci a sníží tedy hladinu glutathionu.
- Nízká hladina glutathionu sníží podstatně možnost spalování tuků.
- Zvýšená hladina O2- způsobí poškození buňky.
- Pokud je v krvi nadbytek saturovaných tuků, zvýší se aktivita enzymu desaturázy, saturované tuky se částečně převedou na mononenasycené, které lze spálit a získat tak energii. Nedojde však k obnovení hladiny glutathionu, protože produkce H2O2 je stále snížena.
Mechanizmus, kterým statické elektromagnetické pole pomáhá obnovit metabolizmus:
- Statické pole obnoví správnou interakci mezi superoxidem O2- a enzymem MnSOD, dojde ke snížení hladiny O2- a ke zvýšení produkce H2O2.
- Zvýšená produkce H2O2 stimuluje produkci glutathionu.
- Normální hladina glutathionu obnoví možnost spalování tuků
Mechanizmus, kterým doplnění H2O2 do krve pomáhá obnovit metabolizmus:
- Zvýšení hladiny peroxidu vodíku v krvi se přenese i do buněk, H2O2 prochází membránami.
- To způsobí stimulaci produkce glutathionu v buňkách a obnoví se možnost spalování tuků
- Pokud se podaří snížit v krvi množství polynenasycených tuků (<2%), obnoví se produkce superoxidu, aktivita enzymu MnSOD i hladina H2O2 a glutathionu i bez vnějšího doplňování H2O2.
Ještě si na doplnění můžeme ukázat některé obrázky ze studií.
Komentáře
Okomentovat